Att leva med artros

Artros är en av världens vanligaste ledsjukdomar. I Sverige drabbas så många som runt 25 % av alla över 45 års ålder. Det är ett tillstånd med stor variation. Vissa plågas i hög utsträckning medan andra åtminstone till en början kan fortsätta leva i stort sett som normalt. Artros kan sätta sig i olika kroppsdelar: knän, armbågar, ryggen och så vidare.

De främsta riskfaktorerna för att drabbas av artros är övervikt, att du haft ledskador tidigare samt ärftlighet. Diagnosen för artros kan ställas antingen av en vanlig läkare eller en fysioterapeut.

Finns inget botemedel

Även om variationen är stor sett till hur mycket smärta du som drabbas känner, så bör du lägga om dina vanor för att tillståndet inte ska bli värre. Det finns nämligen inget botemedel mot artros. Däremot finns det saker du kan göra för att mildra symptomen, om du har tur till och med så pass att du kan leva symptomfritt.

Sjukgymnastik och bra matvanor mildrar

Sjukgymnastik är det bästa och mest fundamentala. På www.artros.org hittar du information som är bra att känna till om du drabbats. Du kan dessutom via Joint Academy få kontakt med en fysioterapeut som kan hjälpa dig att utforma ett individanpassat träningsprogram. Tillsammans gör ni sedan uppföljningar av hur din artros utvecklas. 85% av de som använder sig av Joint Academy uppger att deras smärtor minskat. Det är ett väldigt bra betyg för en sjukdom som inte går att bota.

Kosten då? När det gäller vilken kost som är bäst att äta för den som drabbats av artros är rekommendationerna entydiga: det är antiinflammatoriskt som gäller. Det betyder att grönsaker, och stora mängder av dem, är det bästa du kan äta. Det gäller oavsett var i kroppen artrosen sitter.

Om du börjat uppleva ledsmärtor eller fått diagnosen artros kan det kanske kännas tungt. Med många små åtgärder kan du trots diagnosen leva ett aktivt liv.