Löss – otrevliga men ofarliga för hälsan

Att känna hur det börjar klia rejält i hårbotten, eller se sina barn börja krafsa i kalufsen, kan få vem som helst att dra efter andan och nervöst tänka ”löss!” – men tack och lov finns bra hjälp att få. Är du orolig att du eller någon i familjen fått besök av parasiten så är det viktigt att först av allt säkerställa att det faktiskt är löss innan du påbörjar någon behandling. Din hälsa påverkas dock inte av löss, de är bara obehagliga.

När du misstänker löss

För att vara säker på att du drabbats av löss behöver du kamma håret med hjälp av en luskam. Den ska helst vara ljus i färgen och du kammar håret över till exempel ett vitt papper, på detta sätt ser du de lite mörkare lössen mot den vita bakgrunden. Har du inte hunnit få symptom ännu men ser som ett mörkt puder på till exempel din kudde så kan det vara lössens avföring alternativt ömsat skinn från lössen. Nästa steg är att genomföra behandling för att bli av med både lössen och lusäggen, och det finns ett brett utbud av lusmedel att välja bland. Du kan hitta både schampo, spray, gel och mousse som tar hand om ditt lusproblem, men var noga med att läsa bipacksedeln för att gå rätt till väga. Det är också viktigt att upprepa behandlingen efter en vecka, för att vara säker på att få med alla eventuellt nykläckta löss som inte försvann i den första behandlingen. Alla personer som står nära dig som fått löss behöver undersöka om de också fått besök av parasiten och kolla detta under några veckors tid. Speciellt inom familjen och på skolor och förskolor sprids löss väldigt lätt. De saknar vingar och förflyttar sig genom att klättra, vilket gör att det är ”huvud mot huvud” som spridningen sker. Lössen livnär sig på blod, inte smuts som många felaktigt tror, vilket gör att vem som helst kan råka ut för dem. Blir du inte av med lössen efter en eller två behandlingar med vanligt lusmedel behöver du använda ett läkemedel kallat Tenutex. Blir du fortfarande inte av med lössen, alternativt om det handlar om ett barn yngre än sex månader som fått löss, så ska sjukvården kontaktas.

Försök förebygga lusbesök

Löss tycks vara mer aktiva under sommaren, vilket gör att terminsstarter i skola och förskola blir ett ypperligt tillfälle för dem att spridas. För att försöka upptäcka dem i tid och minska spridningen så mycket som möjligt rekommenderas att gå igenom barnens hår med luskam inför terminsstarten, samt varje vecka under de första två månaderna. På detta sätt finns en risk att undvika de stora spridningar av löss som ofta förekommer under sensommar och höst. Så gör både dig själv och de nära dig en tjänst och försök förebygga och förekomma de små, men ack så störande, rackarna.