Ta hand om dina visdomständer

Vår tand- och munhälsa är en viktig del för att även resten av kroppen ska må bra, och vi behöver ta hand om våra tänder för att minimera riskerna för karies och hål. Tänderna längre in i käken, speciellt visdomständerna, kan vara svåra att komma åt och kräver därför lite extra noggrannhet. Här kommer några tips och råd kring vad du själv kan göra för att ta hand om dina tänder och din hälsa.

Ge visdomständerna lite extra tid

Bra munhygien är en förutsättning för att dina tänder och din munhåla ska vara fräsch och ren. Tandborstningen är väldigt viktig, men också att undvika att småäta hela tiden eftersom det gör att tänderna hela tiden utsätts för angrepp som kan orsaka karies och till slut hål. Se även till att hålla rent mellan tänderna även om det kan tyckas trångt, eftersom det kan samlas matrester där som vi inte märker och som är svåra att få bort. Längst in i munnen sitter dina visdomständer och de har ofta ont om plats och kan därför växa konstigt och ibland orsaka problem. Lägg därför lite extra tid på att se till att få dem så rena som möjligt, och hjälp gärna till genom att skölja med munskölj eller till exempel kokosolja då och då. Munskölj kan vara starkt för många, medan kokosoljan är en naturlig produkt som drar åt sig bakterier, renar munnen och dessutom håller tänderna lite vitare.

Viktigt att andas genom näsan

En detalj som många inte tänker på är att vår andning kan påverka både vår munhåla, hur tänderna växer och hur hela vårt ansikte utvecklas när vi är små. Barn som andas med munnen riskerar att få en trängre gom, snedväxta tänder och ibland även ett ansikte som växer mer på längden än bredden. Försök därför så långt det är möjligt att få barnen att andas genom näsan, och prata gärna med er tandläkare eller andningsexperter om ni har frågor kring det här. När vi tar hand om vår kropp så stärks den, och våra tänder ska vi ha med oss hela vårt liv, så det är viktigt att vi gör vad vi kan för att de ska vara så starka och rena som möjligt genom alla våra år. Tar vi hand om dem nu, behöver vi kanske inte tampas med så stora problem längre fram.