Du är vad du äter

Begreppet ”kost” inbegriper allt som du äter och dricker, oavsett om det är nyttigt eller onyttigt. Då föda behövs för att hela kroppen ska fungera så är det av avgörande betydelse att äta så väl som möjligt. Riktigt så enkelt är det dock inte för alla människor då det finns många frestelser som kan vara svåra att motstå. De flesta vet att saker som snabbmat och läsk inte är bra för hälsan men samtidigt är de så tillgängliga och smakrika att det är lätt att ge efter.

Att äta något onyttigt behöver inte nödvändigtvis vara rent hälsofarligt om det inte sker för ofta, och för den som vill satsa på sin hälsa så kan det till och med vara bra att synda lite då och då. Många upplever att det lättar på trycket då det är svårt att vara för absolut och renlärig. Att du är vad du äter är dock ett gammalt konstaterat faktum.

Fria radikaler och antioxidanter

När en människa stressar, sover dåligt, inandas gaser eller konsumerar olika toxiner bildas något som kallas för fria radikaler. Enkelt förklarat så är de små kemiska föreningar som i mindre mängder hjälper kroppen att försvara sig men i större mängder kan börja sabotera de egna cellerna, och med det orsaka saker som för tidigt åldrande. Det här kallas för oxidativ stress. Ett enkelt exempel som de flesta har bevittnat är rynkig hud orsakad av för mycket solande eller rost på metaller som utsatts för fukt.

Om du vill skydda dig från den oxidativa stress som de fria radikalerna kan orsaka i din kropp så finns det flera sätt att göra det på. När det kommer till kost så är det bra att konsumera antioxidativa livsmedel, bland annat blåbär, apelsiner, lök, kål, nötter och rött vin. För att lära dig mer om ämnet och lära dig vilken föda som är bäst kan du gå in på Livsmedelsverkets hemsida där det finns massor av bra information.

Vitaminer, mineraler, proteiner

En annan viktig aspekt av kosten är att hitta en bra balans mellan olika ämnen som vart och ett bidrar till kroppens hälsa. De är alla unika och med egenskaper som främjar olika funktioner och de samarbetar alla i en förunderlig symbios. Järn, till exempel, är viktigt för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar men för att mineralet ska kunna upptas och bindas behövs bland annat vitamin C, som även hjälper kroppen att bilda proteinet kollagen som behövs för huden. Alla beståndsdelar behövs, med andra ord, och därför är den bästa kostföringen den som inkluderar allt. Det finns många extrema dieter som involverar att vissa ämnen ska uteslutas helt från födan men mycket tyder på att det kan leda till hälsovådliga brister i det långa loppet.