Hur du tränar bäst

Om du vill komma i form genom att börja träna så kan det ibland vara svårt att veta vilken träning som passar bäst. Är det styrka eller kondition som ska främjas och är det bättre att jogga än att dansa? Det grundläggande svaret på den frågan är mycket enkelt: all träning är bäst! Det fixeras ofta lite för mycket på hur vissa motionsformer är bättre än andra men sanningen är i själva verket att det är bättre att träna att inte göra det.

Anpassa efter personlighet

För att träningen ska ha resultat så är det viktigt att den är regelbunden. Enligt Folkhälsomyndigheten så bör alla människor över 18 träna i minst 150 minuter i veckan. Det bästa är att sprida ut träningen över hela veckan och att hålla en så pass intensiv nivå att pulsen går upp och du blir lite andfådd och varm, till exempel vid en rask promenad eller en lugn joggingrunda. Att dansa i vardagsrummet är lika nyttigt, och att ta cykeln istället för bilen till jobbet är alldeles utmärkt.

För optimal hälsa så är det också bra att arbeta med sina muskler, och det kan du antingen göra genom att lyfta vikter eller att göra övningar med din egen kroppsvikt, till exempel armhävningar eller situps. Du kan också göra saker som att ställa dig och sätta dig tio gånger varje gång du är i färd med att sätta dig någonstans eller att lyfta matkassarna upp och ner på väg hem från livsmedelsbutiken. Med andra ord så finns det mycket att göra även om du inte är en klassisk träningsfantast, så länge du gör motionen till en del av din vardag.