Experter inom hälsa brukar säga att kosten är den viktigaste faktorn för den som vill gå ner i vikt och att träningen är den näst viktigaste. Hur de två faktorerna står i relation till varandra är omdiskuterat; vissa menar att det är 60/40 medan andra till och med säger att det är 80/20. Att kosten kommer först är det dock få som betvivlar, samtidigt som de flesta är överens om att den bästa vägen är att kombinera de båda.
Räkna kalorier
För dig som vill gå ner i vikt så är det oerhört viktigt att du förstår vetenskapen bakom kroppsvikten. När du äter något så får kroppen i sig energi, och i vardagstal brukar den kallas för kalorier även om det egentliga namnet är kilokalori. Mätningen av kalorier görs genom att se hur mycket som krävs för att ett gram vatten ska värmas en grad Celsius, och är alltså en fråga om energilära.
Med energin som du får i dig sker antingen en av två saker: den förbränns eller lagras om det finns kvar ett överskott. När du går upp i vikt så har du fått i dig mer energi än du förbränt, och resultatet blir ett lager av fett som kroppen sparar på för att bruka i framtiden, exempelvis vid svält. Det är en helt naturlig process som även finns hos djur.
Hitta balansen
Näringslära handlar om så mycket mer än kalorier. Det viktigaste av allt är inte att sluta äta utan att istället konsumera en lägre mängd energi samtidigt som du får i dig alla de näringsämnen som du behöver. Det här görs bäst om du ser över dina kostvanor och det enklaste sättet är att föra en ärlig kostdagbok under en vecka. Du kan antingen göra det för hand med papper och penna eller använda en av de många appar som finns på nätet idag. När veckan är över kan du se exakt var du går fel och börja omstrukturera ditt intag, och målet är att skapa ett så kallat kaloriunderskott.
Räkna ut hur många kalorier du behöver för att fungera normalt, exempelvis 2000 kcal för en genomsnittlig, medelaktiv kvinna, och dra sedan bort 250-500 kcal om dagen. Olika sätt att göra det på är att minska på portionerna, sluta med vissa godsaker eller att ersätta en viss kost med en annan, exempelvis en apelsin istället för en chokladkaka när du får sötsug. Träning är också en stor hjälp i processen, men hemligheten är alltid balans.