Sätt att träna i vinter – skotta snö

Under vintern är det många aktiva människor som känner sig instängda och deppade, men för den som har möjlighet går det att göra vardagliga situationer till värsta träningspasset. Med hjälp av en skyffel och ett snöblad kan man skapa ett utegym på hemmaplan.

Mycket snö är bra för hälsan

Den som är aktiv och cyklar, går eller joggar till vardags kan lätt bli deprimerad när snön faller och täcker motionsspåren. Långt ifrån alla kan eller vill åka skidor eller göra andra aktiva vinteraktiviteter. Men det finns alltid möjligheter i alla situationer. Den som vill och vågar kan ta till vara på möjligheten som finns så fort snön faller genom att:

  • Skotta snö för bättre fysik.

Att skotta snö är något som är väldigt fysiskt ansträngande. Det krävs att muskler som man normalt sett inte använder används. Dock är det en ganska statisk träningsform och man bör därför variera sin skottning för att få med större delar av kroppen. Exempelvis bör man växla mellan att skotta från höger till vänster sida och tvärtom samt tänka på hållningen när man skottar. Det är lätt att man överanstränger ryggmusklerna om man skottar på fel sätt. Var medveten för varje skottat tag och ha så rak hållning som möjligt. Lyft med benen, armarna och rumpan istället för med ryggen och undvik att göra ogenomtänkta rörelser. Annars är det oerhört lätt att sträcka sig riktigt illa.

  • Skotta fram vägar och gräsplan.

Att skotta fram stora ytor kan vara svårt för hand, men bor du på landet och har en snöslunga eller en fyrhjuling med ett snöblad så blir det mycket enklare. Skotta bort snön från de privata vägarna så att du kan gå eller springa en liten bit. Eventuellt kan du skotta fram gräsmattan så att du kan utföra enklare gymnastik där. Har du möjlighet kan du bygga ett eget utegym av trästockar och plankor i din egen trädgård.

  • Vada i snö.

Den som varken vill eller kan skotta snö kan se snön som ett träningsredskap. Med rätt kläder kan man göra en vanlig promenad till ett riktigt fyspass. Att vada i snö är mycket fysiskt ansträngande och aktiverar muskler som framsida lår och magen. Om din ordinarie löparrunda är täckt av snö kan du se det som en riktig fysisk och psykisk utmaning att ändå ta dig ut i spåret. Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Se till att ha rätt skor och byxor så är det inga problem att vada i snön. Du kommer garanterat bli trött mycket snabbare än du tror.