Träning och tänder

Ett glatt leende får hela ditt ansikte att lysa upp och anses av många vara det mest attraktiva som finns. Det tyder på välvilja och ett gott humör men också energi och hälsa. För att leendet ska vara riktigt vackert bör dina tänder vara vita, och det kan uppnås på ett flertal sätt.

Vissa människor har turen att ha naturligt vita tänder, men de flesta behöver vidta en hel del åtgärder för att uppnå ett bländande leende. Vissa är förebyggande medan andra är korrigerande. Faktorer som livsstil och kostföring spelar stor roll men också hur du tar hand om tänderna rent konkret, till exempel genom att borsta dem regelbundet eller att gå till en tandläkare eller -hygienist. Det finns också enkla sätt att bleka tänderna hemma.

Fixa leendet medan du tränar

Idag finns det ett antal mycket bra produkter på marknaden för att få tänderna vita och du kan hitta den bästa tandblekningen online med några enkla klick. Det är viktigt att du får en produkt som passar just dig, men om du vill passa på att träna medan du bleker tänderna är en skena eller så kallade strips att rekommendera. Du placerar dem över tänderna under en viss tid, exempelvis 20 – 30 minuter och under tiden är det bara att träna på; cykla, spring, gör yogaövningar eller dansa runt i vardagsämnet. Det är ett perfekt tidsfördriv där du slår två flugor i en smäll och inte bara får en starkare kropp utan också ett vackrare leende.

Minska på intagen

En vanlig anledning till att tänder gulnar är att du utsätter dem för olika påfrestningar. Rökning är en stor bov i dramat men också vissa livsmedel som färgar av sig, till exempel blåbär, rödbetor och rött vin. Det är också nedbrytande att konsumera socker eller att hela tiden småäta. Människor som tränar mycket går ofta omkring med sportdrycker i handen som de ständigt smuttar på utan att tänka på att innehållet kan sänka munnens PH värde och därmed göra emaljen mjukare och mer uppluckrad. Med det skapas en perfekt grogrund för bakterier och karies, och sakta med säkert blir tänderna gulare. Om du tränar ofta är det därför mycket bättre att hålla dig till vanligt vatten eller att åtminstone minska på antalet intag. Försök också begränsa antalet proteinbars du sätter i dig då de ofta innehåller socker.

De flesta tandläkare brukar rekommendera högst fem intag om dagen, vilket inkluderar både mat och dryck. Ett vanligt och ganska nytt fenomen är att många dricker smoothies som en del av deras hälsorutin istället för att äta frukt. Det innebär att du dels får i dig en massa extra fruktsocker då det lätt går ner tre frukter i en smoothie, men också att din salivering inte stimuleras som vid tuggandet av en frukt. Det kan leda till problem med tänderna och påverka hur vitt ditt leende är och är därför väl värt att se över.