Styrketräning för bättre välmående

Den som lider av allmän trötthet och stress kan ha mycket att tjäna på att börja träna. En av de mer effektiva träningsformerna är styrketräning som stärker musklerna i hela kroppen. Här kommer tips på hur man enklast kommer igång.

Viktigt med en helhet

Att öka sitt välmående innebär förstås att helheten i livet fungerar som den ska. Man måste både sova bra, äta vettigt och ha ett fungerande privatliv samt arbetsliv. Har man en stressig vardag på arbetsplatsen kan man använda sig av en tjänst som Ljungsjöberg, vilken hjälper arbetsgivare att ordna med bland annat stresshantering för arbetstagare. När det kommer till sömnen kan faktiskt fysisk aktivitet vara en hjälp, och till och med göra att man sover bättre. Styrketräning är förmodligen en av de mest effektiva träningsformerna, då det kan räcka med en halvtimme ett par gånger i veckan för att få resultat.

Kom igång på gymmet

Glöm de där bilderna av kroppsbyggare som tittar i spegeln när de lyfter en hantel upp och ned med armen, styrketräning är idag så mycket mer än så. Den som vill satsa på mer funktionell styrketräning bör kolla in crossfit, där styrketräning blandas med konditionsövningar. För den som vill bli allmänt starkare kan basövningar med skivstången vara ett bra alternativ. Hit räknas bänkpress, benpress och marklyft. Dessa övningar tränar samtliga muskler i kroppen och utöver dessa kan man använda fria vikter och maskiner. För den som inte vet var man ska börja, är nog ett enkelt program med fria vikter den bästa vägen. Att använda en skivstång med tunga vikter kan vara farligt om man inte vet vad man gör. Den som tränar bänkpress bör alltid använda en sådan bänk där en säkerhetsanordning (oftast utstickande metallarmar) tar emot stången om den faller ned mot kroppen. Här kommer ett bra och enkelt träningsprogram för att träna hela kroppen.

  • Hantelpress.
  • Dragövningar med kabel.
  • Benpress i maskin.
  • Situps och ryggresningar.