Så kombinerar du alkohol och träning

Alkohol och träning är en kombination som inte alltid går ihop. Alkohol påverkar muskelkraften, reaktionsförmågan, retoriken och återhämtningen. Dessutom ökar risken för vätskebrist. Det går inte heller att kompensera bort alkoholens negativa effekter genom att träna. Det betyder dock inte att du aldrig kan dricka alkohol om du tränar. Istället gäller det att dricka måttliga mängder och vid rätt tillfällen. Här kan du läsa mer om hur du bäst kombinerar alkohol och träning.

Drick måttligt

Givetvis ska du aldrig träna när du är alkoholpåverkad. Det är både dumt och farligt. Däremot kan du ta ett glas vin till middagen utan dåligt samvete. Balans är nyckeln till en sund inställning till både träning och alkohol. Drick inte för mycket utan håll dig till måttliga mängder. Det är inte heller bra att dricka direkt efter ett träningspass utan drick istället på vilodagarna. Som motionär kan du dricka måttligt med gott samvete och du behöver inte ha ett totalförbud. Att njuta av en öl eller ett glas vin ibland är bättre än att dricka alkohol och inte träna alls. Hos Vinoteket hittar du ett brett sortiment av prisvärda kvalitetsviner. Du kan enkelt beställa online och få vinerna levererade hem till dörren. Du kan även beställa färdigkomponerade vinlådor eller få experthjälp av deras kunniga sommelierer. Nyckeln till ett hälsosamt förhållande till alkohol är att dricka en mindre mängd, men högre kvalitet. Hos Vinoteket är samtliga viner utvalda av experter och dessutom erbjuder de alltid 100 % Nöjd kund-garanti.

Välj rätt typ av träning när du har druckit

Om du har varit ute och festat kvällen innan är det sällan bra att träna hårt. Framförallt bör du undvika träningsformer som kräver koordination och reaktionsförmåga. Det är sällan bra att planera in ett hårt styrketräningspass om du druckit mycket kvällen innan. Skaderisken är hög och dessutom kan du känna dig omotiverad när du inte klarar av att lyfta lika tungt som i vanliga fall. Även den populära racketsporten padel bör undvikas eftersom både motorik och reaktionsförmåga är nedsatt. Snöra istället på löparskorna och ge dig ut på en lugn jogg eller en promenad. Även yoga och stretching kan kännas bra dagen efter. Tänk på att alkohol ökar risken för vätskebrist så glöm inte bort att dricka extra mycket vatten.